You are currently viewing POBOLJŠANJE USLOVA ZA PROIZVODNJU POVRĆA PRIMENOM MALČA I AGROTEKSTILA

POBOLJŠANJE USLOVA ZA PROIZVODNJU POVRĆA PRIMENOM MALČA I AGROTEKSTILA

poboljsanje proizvodnje u zatvorenom

poboljsanje proizvodnje povrca u zatvorenom malc

POBOLJŠANJE USLOVA ZA PROIZVODNJU POVRĆA PRIMENOM MALČA I AGROTEKSTILA

Hladno vreme i niske temperature su veliki rizik u povrtarskoj proizvodnji neovisno da li se ona odvija na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru. Rizik od niskih temperatura može se ublažiti pokrivanjem useva,   proizvodnjom u zatvorenom prostoru…

Takođe jedan od vidova koji može uticati na poboljšanje uslova proizvodnje jeste pokrivanje zemljišta različitom vrstom pokrova – malčiranje koje ima za cilj da spreči isparavanje vode iz zemljišta, zadržavanje sunčeve svetlosti i to sve ima uticaja na održavanje povoljnog vodno -vazdušnog i toplotnog režima.

1.POKRIVANJE ZEMLJIŠTA-MALČIRANJE

Malčiranje je pokrivanje zemljišta polietilenskim folijama ili organskim materijalima od kojih se najčešće koristi slama. Ova mera omogućava dobru zaštitu od korova koji ostaju ispod malča, a takođe povećava se temperatura zemljišta što utiče na brži rast biljaka.

Za gajenje povrća uglavnom se koriste crne malč folije koje apsorbuju i zadržavaju više toplote, bolje je usvajanje ugljen dioksida, dok malč svetle boje reflektuje svetlost i može doći do pregrejavanja biljaka.

Interesantne su belo/crne folije sa visokom refleksijom svetlosti koje obezbeđuju adekvatnu dužinu dana i doprinose sazrevanju plodova paradajza i paprike tokom jeseni i zime u proizvodnji u umerenim klimatskim uslovima.

Srebrno – braon folije  vrsta folije deluje repelentno na vaši i belu mušicu. Na tržištu postoji još vrsta folija namenjenih za određene proizvodnje i proizvodne uslove (crvano braon folije ubrzavaju zrenje i najčešće se koriste kod proizvodnje paradajza.

Od organskih materija pored slame za malčiranje se može koristiti kora drveta, otkos trave, treset, piljevina..dok kao neorganski malč može biti kamenje, plastična folija…

Zeleni malč su biljke usejane u redove najčešće facelija, detelina, slačice, grašak, grahorica..

Prednosti malčiranja ogledaju se u ranijoj berbi, bolje zadržavanje vlage u zemljištu, rešava se problem korova, sobzirom da se kao vid navodnjavanja primenjuje sistem kap po kap, smanjeno je ispiranje hranljivih materija, nemogućnost menjanja strukture zemljišta, čistiji plodovi …

Za jednogodišnje vrste koriste se folije debljine 15 mikrona, dok se kod jagode i drugih višegodišnjih vrsta koriste folije debljine 30 mikrona.

Ukoliko se ne odabere adekvatan malč kao na pr. ako je previše debeo može doći do zadržavanja vode i truljenja korena, usled vetra dolazi do povređivanja stabaoceta i lomljenja biljaka…

Svakako treba koristiti biorazgradive folije koje se ne uklanjaju nakon berbe.

Prblem mogu biti i štetočine pre svega glodari ukoliko se nasele ispod malča, naročito ako je malč folija.

2.POKRIVANJE USEVA

Pokrivanje useva uglavnom podrazumeva postavljanjem agrotekstila, odmah posle setve ili kasnije smanjujemo rizik od niskih temperatura naročito kada su u pitanju rani prolećni mrazevi zbog naglog pada temperature. Zemljište se ispod agrotekstila u toku dana zagreva, a noću sporije hladi, što smanjuje kolebanje temperature.

Ovom merom povećava se temperatura zemljišta i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kvalitetnije je iskorišćavanje vode pri zalivanju, zaštita od hladnoće, grada ukoliko je proizvodnja na otvorenom, skraćenje vegetacije za 7-15 dana kao i zaštita od mnogih štetočina (kupusne muve sprečava se polaganje jaja, štete od ptica, sovica, vaši… Smanjenje ožegotina od sunca… Bele je boje i kroz njega prolazi 90% sunčevih zraka. Treba ga koristiti u plastenicima u tokom sezone zimi i ranog proleća, kao i na otvorenom polju tokom ranog proleća kada prete rani prolećni mrazevi.

Na tržištu postoji više trgovačkih naziva za agrotekstil, kao što je Agril, Lutrasil, Kovertin

NAPOMENA

Problem mogu biti štetočine pre svega glodari ukoliko se nasele ispod pokrivenog useva.

Оставите одговор