You are currently viewing LUK – POTREBNA PRIMENA FUNGICIDA U ZAŠTITI OD BOLESTI!!!

LUK – POTREBNA PRIMENA FUNGICIDA U ZAŠTITI OD BOLESTI!!!

Crna pegavost na listu luka – Alternaria porri

Crna pegavost na listu luka - Alternaria porri

Izmešani simptomi pegavosti i plamenjače

Izmešani simptomi pegavosti i plamenjače

Trulež glavice-Botrytis spp.

Trulež glavice-Botrytis spp

 

Sobzirom da je crni luk u fazi intenzivnog porasta u uslovima gde se navodnjava, usled visoke relativne vlažnosti vazduha ostvareni su povoljni uslovi za infekciju i razvoj plamenjače i drugih bolesti koje se javljaju na luku –naročito pegavosti u koje spada Alternaria porri i Stemphylium botryosum koje obično idu zajedno i čiji simptomi se često mogu pomešati sa pegama plamenjače luka. Patogen Stemphylium botryosum je veoma značajan jer se javlja  i na mrkvi, kupusu, krastavcu, boraniji… a oba patogena  se prenose semenom.

Zaštitu treba redovno sprovoditi i sada je vreme da se uradi jedan tretman u cilju zaštite od pegavosti i plamnjače  primenom fungicida na bazi metalaksil + hlorotalonil (Folio gold ), azoksistrobina  (Quadris…), azoksistrobin + hlorotalonil (Ortiva opti), fungicid sa aktivnom materijom boksalid + piraklostrobin (Signum), ciprodinil + fludioksonil (Switch), Ciprodinil (Chorus)…

Preporučeni fungicidi iz grupe botriticida doprinose zaštiti luka od truleži formiranih lukovica koju prouzrokuju dva patogena iz roda Botrytis i to Botrytis alii i B.cinerea. Infekcija nastaje u polju a često simptome truljenja glavica imamo tek prilikom skladišteneja.

Pri primeni fungicida  obavezna je upotreba okvašivača radi boljeg prijanjanja i rasporeda fungicida po listu luka uz potrošnju vode od 400 do 600 l/ha.

Оставите одговор