You are currently viewing CRNI LUK – KAKO SAČUVATI KVALITET!!!

CRNI LUK – KAKO SAČUVATI KVALITET!!!

Aspergillus na luku

Aspergillus na luku

Botrytis cinerea na glavicama luka

Botrytis cinerea na glavicama luka

Botrytis cinerea na glavicama luka agrolekar

CRNI LUK – KAKO SAČUVATI KVALITET!!!

Nakon vađenja luka važno je očuvati kvalitet, sprečiti proklijavanje i što duže ih očuvati zdravim za upotrebu.

Tokom čuvanja luka najveća pretnja dolazi od gljiva i bakterija usled čijeg prisustva dolazi do truljenja glavica koje se čuvaju.

Infekcija ovim patogenima nastaje još u polju tokom vegetacije, a čuvanjem u neuslovnim prostorima one nastavljaju svoj razvoj.

Zaštita tokom vegetacije, optimalna zrelost pri vađenju, bezbedno rukovanje lukovicama i način vađenja u mnogome mogu umanjiti neželjene infekcije i doprineti boljem i dužem čuvanju luka u skladištu.

Truljenje luka podrazumeva razmekšavanje tkiva luka usled čega takav luk gubi konzumnu vrednost:

1.Prouzrokovači gljive roda Botrytis

Posledica njihovog prisustva jeste pojava plesni i truljenje. Simptomi se javljaju na vratu luka koje postaju razmekšane. Između ovojnih listova formira se beličasta micelija sa konidijama, a kasnije se formiraju  crna telašca –sklerocije. Ova bolest u polju se razvija bez vidljivih simptoma, a u skladištu se javlja  posle 8-10 nedelja neuslovnog skladištenja.

2.Aspergilus niger, gljiva koja tokom čuvanja na lukovicama prouzrokuje crnu trulež, koja se prepoznaje  po crnim tačkicama na ovojnim listovima, a kasnije dolazi do omekšavanja lukovica. Pojava ove gljive u skladištu se može umanjiti ukoliko se lukovice pre skladištenja drže na 50 stepeni u trajanju od 3 sata. Čuvanjem na niskim temperaturama odlaže se razvoj gljive, ali sa povećanjem temperature na 15 stepeni gljiva nastavlja sa razvojem.

3.Penicillium spp, gljiva koja prouzrokuje zeleno – plavu plesan – navlaku na lukovicama koje kasnije omekšavaju.. Ona se javlja uglavnom na lukovicama kao posledica  mehaničkih povreda ili na mestima koja su oštećene od sunca… 

4.Bakterije : Pseudomonas spp., Erwinia ...

Inficiran luk sa bakterijama počinje truliti prilikom čuvanja 2-3 meseca nakon vađenja.

Njihovo prisustvo se manifestuje pojavom vlažne truleži u unutrašnjosti glavica luka i neprijatnim mirisom, a često se vizuelno ne primećuje.

 MERE KOJE MOGU UMANJITI TRULJENJE LUKA PRILIKOM ČUVANJA

Pored svih mera pre svega tokom vegetacije i prilikom vađenja luka (koje treba obavljati pri suvom vremenu, optimalnog vremena vađenja, skladištiti očišćen luk, skladištiti zdrave, neoštećene i suve lukovice…) važni su uslovi čuvanja uskladištenog luka:

1.Optimalna temperatura za čuvanje lukovica za konzum je nula stepeni i pri toj temperaturi slatke sorte se mogu čuvati 15-30 dana, a ljuti lukovi 6-9 meseci pri čemu optimalna relativna vlažnost vazduha treba da je 65-70%  uz cirkulaciju vazduha.

2.U toku prvih nedelju dana skladištenja strujanje vazduha treba da bude intenzivnije da bi se u potpunosti i sa sigurnošću osušila ljuska, te da bi se sprečio razvoj gljivica na njihovoj površini.

Оставите одговор