CRNI LUK – KAKO SAČUVATI KVALITET!!!
Aspergillus na luku

Botrytis cinerea na glavicama luka


CRNI LUK – KAKO SAČUVATI KVALITET!!!
Nakon vađenja luka važno je očuvati kvalitet, sprečiti proklijavanje i što duže ih očuvati zdravim za upotrebu.
Tokom čuvanja luka najveća pretnja dolazi od gljiva i bakterija usled čijeg prisustva dolazi do truljenja glavica koje se čuvaju.
Infekcija ovim patogenima nastaje još u polju tokom vegetacije, a čuvanjem u neuslovnim prostorima one nastavljaju svoj razvoj.
Zaštita tokom vegetacije, optimalna zrelost pri vađenju, bezbedno rukovanje lukovicama i način vađenja u mnogome mogu umanjiti neželjene infekcije i doprineti boljem i dužem čuvanju luka u skladištu.
Truljenje luka podrazumeva razmekšavanje tkiva luka usled čega takav luk gubi konzumnu vrednost:
1.Prouzrokovači gljive roda Botrytis
Posledica njihovog prisustva jeste pojava plesni i truljenje. Simptomi se javljaju na vratu luka koje postaju razmekšane. Između ovojnih listova formira se beličasta micelija sa konidijama, a kasnije se formiraju crna telašca –sklerocije. Ova bolest u polju se razvija bez vidljivih simptoma, a u skladištu se javlja posle 8-10 nedelja neuslovnog skladištenja.
2.Aspergilus niger, gljiva koja tokom čuvanja na lukovicama prouzrokuje crnu trulež, koja se prepoznaje po crnim tačkicama na ovojnim listovima, a kasnije dolazi do omekšavanja lukovica. Pojava ove gljive u skladištu se može umanjiti ukoliko se lukovice pre skladištenja drže na 50 stepeni u trajanju od 3 sata. Čuvanjem na niskim temperaturama odlaže se razvoj gljive, ali sa povećanjem temperature na 15 stepeni gljiva nastavlja sa razvojem.
3.Penicillium spp, gljiva koja prouzrokuje zeleno – plavu plesan – navlaku na lukovicama koje kasnije omekšavaju.. Ona se javlja uglavnom na lukovicama kao posledica mehaničkih povreda ili na mestima koja su oštećene od sunca…
4.Bakterije : Pseudomonas spp., Erwinia ...
Inficiran luk sa bakterijama počinje truliti prilikom čuvanja 2-3 meseca nakon vađenja.
Njihovo prisustvo se manifestuje pojavom vlažne truleži u unutrašnjosti glavica luka i neprijatnim mirisom, a često se vizuelno ne primećuje.
MERE KOJE MOGU UMANJITI TRULJENJE LUKA PRILIKOM ČUVANJA
Pored svih mera pre svega tokom vegetacije i prilikom vađenja luka (koje treba obavljati pri suvom vremenu, optimalnog vremena vađenja, skladištiti očišćen luk, skladištiti zdrave, neoštećene i suve lukovice…) važni su uslovi čuvanja uskladištenog luka:
1.Optimalna temperatura za čuvanje lukovica za konzum je nula stepeni i pri toj temperaturi slatke sorte se mogu čuvati 15-30 dana, a ljuti lukovi 6-9 meseci pri čemu optimalna relativna vlažnost vazduha treba da je 65-70% uz cirkulaciju vazduha.
2.U toku prvih nedelju dana skladištenja strujanje vazduha treba da bude intenzivnije da bi se u potpunosti i sa sigurnošću osušila ljuska, te da bi se sprečio razvoj gljivica na njihovoj površini.

