You are currently viewing BELA LEPTIRASTA VAŠ – OPASNA U PROIZVODNJI POVRĆA U ZATVORENOM PROSTORU

BELA LEPTIRASTA VAŠ

BELA LEPTIRASTA VAŠ – OPASNA U PROIZVODNJI POVRĆA U ZATVORENOM PROSTORU

BELA LEPTIRASTA VAŠ

OPASNA U PROIZVODNJI POVRĆA U ZATVORENOM PROSTORU

Bela leptirasta vaš (Štitasti moljac) –Trialeurodes vaporariorum

Veoma se često javlja u plasteničkoj – stakleničkoj proizvodnji naročito kada počne branje plodova paradajza, krastavca, paprike usled velike lisne mase i povoljnih mikroklimatskih uslova u tom periodu. Što su biljke bujnije, sočnije intenzivnije je prenamnožavanje ove štetočine.

Odrastao insekt je bele boje vrlo mali ali tresanjem biljaka lako se može uočiti. Važno je kontrolu pojave ove štetočine redovno raditi. Jaja su mala, ovalna i nalaze se u vršnim listovima dok se larve više nalaze na starijim listovima donjih etaža biljaka. Zbog velikog broja generacija važno je ne dozvoliti ulazak ove štetočine u proizvodni prostor. Pogoduju joj više temperature pa je potrebno dobro provetravanje proizvodnog prostora. Odrasli i larve hrane se sisanjem sokova lišća ali dodatno ova štetočina luči „mednu rosu“ na kojoj se razvijaju saprofitne gljive – čađavice koje smanjuju asimilacionu površinu listova. Sve to utiče na proizvodnju sitnijih plodova i lošijeg kvaliteta.

SUZBIJANJE OTEŽANO!!!

Razlozi:

1.Veliki potencijal štetočine jer razvija veliki broj generacija 10-12 koje se brzo smenjuju pa je suzbijanje potrebno ukoliko se štetočina useli tokom cele godine u zatvorenom prostoru

2.Ima štitastu prevlaku koja je štiti od insekticida

3.Svi razvojni stadijumi nalaze se uglavnom na  naličju lista pa usled toga  insekticidi teško dospevaju na štetočine

4.Česta pojava otpornosti – rezistentnosti štetočine na insekticide

5.Medna rosa sprečava usvajanje insekticida

6.Ukoliko se prvi tretmani ne uradi na vreme teško da će biti rezultata u kasnijim suzbijanjima

PREPORUKE ZA SUZBIJANJE bele leptiraste vaši

1.Posebnu pažnju treba obratiti na higijenu staklenika i plastenika i uništavanje korova oko objekata

2.U proizvodnji u zatvorenom prostoru postaviti  insekatske mreže na sve otvore  zatvorenog prostora kao i žute lepljive ploče koje će nam pomoći u saznanjima o njihovom prisustvu i intenzitetu pojave.

3.Redovno kontrolisati prisustvo štetočine – pomeranjem biljaka

4.Suzbijati pri prvoj pojavi odraslih

5.Odrasle insekte suzbijati primenom insekticida različitih mehanizama delovanja

6.Važno je dobro okupati biljku da insekticidi dospeju na naličje lista

7.U suzbijanju koristiti insekticide različitih mehanizama delovanja i to iz grupe piretroida (pri pojavi odraslih insekata), iz grupe neonikotionida kada su prisutne i odrasle i larve, iz grupe regulatora rasta(pri pojavi larvi prvog stadijuma)…

Prva grupa insekticidi iz grupe piretropida Decis 2,5 EC u koncentraciji 0,05%(karenca 7 dana paradajz, krastavac ) Primeniti pri pojavi odraslih insekata. Veoma efikasan insekticid sa a.m.Sulfoksaflor sa karencom od 1. dana za paradajz, papriku, krastavac, tikvice, dinje i lubenice.

Druga grupa  su insekticidi iz grupe neonikotionida: Confidor 0,05-0,7% (karenca 7 dana paradajz, paprika) kada su prisutni i odrasli i larve, ovicidno larvicidno delovanje imaju insekticidi sa a.m. Cijanotraniprol – ciazapir sa karncom od 1 dan za krastavac, paradajz..

Treća grupa: grupa a.m. buprofezin (regulator rasta) pri pojavi larvi prvog stadijuma (karenca 3 dana paradajz, krastavac)

VODITI RAČUNA O KARENCI INSEKTICIDA!!!!

KARENCA JE VREME KOJE MORA PROĆI OD POSLEDNJE PRIMENE PESTICIDA DO ŽETVE ILI BERBE!!!!

IZRAŽAVA SE U DANIMA!!!

To je vreme neophodno da prođe za razgradnju primenjenog pesticida do granice ISPOD MAKSIMALNE DOZVOLJENE KOLIČINE (MDK) koja ne predstavlja opasnost za potrošeče

Оставите одговор