You are currently viewing VOĆNJACI U JESEN – KORISNE MERE NAKON BERBE!!!

VOĆNJACI U JESEN – KORISNE MERE NAKON BERBE!!!

PRIPREME ZA ZIMSKO MIROVANJE!!!

Rak rana na stablu jabuke

stablo jabuke jesen

Krečenje stabala

krcenje stabala jabuke vocnjak jesen

Prskanje voćnjaka u jesen

Prskanje voćnjaka u jesen

VOĆNJACI U JESEN – KORISNE MERE NAKON BERBE!!!

Nakon završene berbe u voćnjacima slede mere koje bi doprinele da se redukuju štetni organizmi koji ostaju i prezimljavaju u voćnjacima do naredne godine.

1.Higjenske mere podrazumevaju:

1.Sakupljanje opalog lišća, mumificiranih i smežuranih plodova sa stabala

   Sakupljanje opalih plodova

   Sakupljanje polomljenih, sasušenih i starih grana i grančica

2.Pregledati sva stabla u voćnjaku i ukloniti zaražene grane. Rezidba zaraženih grana treba da bude do zdravog tkiva da bi se sprečila infekcija kroz rezove koji se prave. Rane od rezidbe premazati kalemarskim voskom.

ALAT OBAVEZNO DEZINFIKOVATI PRI SVAKOM REZU (može se koristiti alkohol).

Sve što je sakupljeno u voćnjaku neophodno je izneti iz voćnjaka  i uništiti spaljivanjem.

3.Struganjem kore stabala ukloniti mahovinu, lišajeve kao i legla gusenica koje su na stablu našle zimska skloništa.

 

2.HEMIJSKE MERE ZAŠTITE

1.KREĆENJE STABLA

 U zasadima voća (naročito koštičavog) može se primeniti fitosantarna mera krečenje stabala  koje pored preventivnog delovanja od bakterijskih infekcija odlaže rano kretanje sokova u proleće ukoliko imamo visoke temperature, sprečava izmrzavanje, a takođe ukoliko imamo niske temperature krečenje sprečava uzdužno pucanje kore. Ova mera se izvodi tokom oktobra i novembra, a može i u januaru ako vremenski ulovi dozvoljavaju. Krečenje se radi po suvom i sunčanom vremenu, a temperatura treba da se kreće od 4 do 6 stepeni. Krečenje stabala bi trebalo raditi do visine ramenih grana.

 2.JESENJI HEMIJSKI TRETMAN  u voćnjacima podrazumeva Plavo prskanje koje je višestruko korisno u voćnjacima i vinogradima, a kod koštičavih voćnih vrsta je obavezno!

JESENJE PLAVO PRSKANJE – ZNAČAJ

  1. Dezinfikuje stabla od patogena
  2. Sprečava infekciju preko rana nastalih nakon opadanja lišća
  3. Dezinfikuje pukotine …
  4. Zaštita od patogena i infekcija koje mogu nastati od početka opadanja lišća i tokom mirovanja vegetacije

KADA RADITI PLAVO PRSKANJE

Savetuje se proizvođačima da se tretman Plavog prskanja urade po opadanju 70 % lišća (što je približno 2/3 listova) sa stabala voćaka.

Sobzirom da ovaj proces odbacivanja lišća biva razvučen Plavo prskanje treba da bude u tri navrata:

1.Prvi kada opadne 30-50% lišća

2.Drugi tretman kada potpuno opadne lišće

3.Treći tretman u proleće pred početak vegetacije

Plavo prskanje preporučuje se do kasne jeseni (od oktobra do decembra meseca).

Za Plavo prskanje koriste se bakarni  preparati u kojima se bakar nalazi u obliku bakar oksihlorida, bakar hidroksida, bakar oksida, bakar sulfata, a može se primeniti i bordovska čorba. 

Među njima veoma dobre karakteristike u pogledu finoće čestica, sa najvišom koncentracijom bakra od svih bakarnih preparata na našem tržištu izdvaja se NORDOX 75 WG. Zbog svojih karakteristika veoma je postojan dobro se distribuira i kiša ga teško spira.  

KVALITET PRSKANJA – VAŽAN !
1.Prilikom primene bakarnih preparata za jesenja prskanja dobro okupati voćke da preperat dospe do svih pukotina i ozleda na stablima voćaka!

2.Najbolje je ovu meru izvoditi pri temperaturama iznad 5 °C i pri tihom vremenu!!!

 

3.SUZBIJANJE GLODARA

Glodari su grupa štetočina koja rado naseljava voćnjake od jeseni do proleća i mogu naneti ozbiljne štete naročito mladim zasadima. Oštećena stabla zaostaju u porastu, osetljivija su na mrazeve, a mogu i da se osuše i propadnu.

Stoga je neophodno mlada stabla zaštititi mrežicama  i redovno obilaziti voćnjak i sgledavati stanje sa ovim štetočinama.

 

4.ĐUBRENJE VOĆNJAKA U JESEN

U cilju održavanja plodnosti zemljišta, otpornosti biljaka tokom zime, boljeg plodonošenja u narednoj vegetaciji  u ovoj fazi potrebna je mera đubrenja voćnjaka. Đubrenje voćnjaka bazirati na preporukama nakon agrohemijske analize zemljišta.

Оставите одговор