You are currently viewing PLAMENJAČA SALATE ZNAČAJNO OBOLJENJE U PLASTENIČKOJ PROIZVODNJI

PLAMENJAČA SALATE ZNAČAJNO OBOLJENJE U PLASTENIČKOJ PROIZVODNJI

PLAMENJAČA SALATE ZNAČAJNO OBOLJENJE U PLASTENIČKOJ PROIZVODNJI

Osnovne informacije

Sa povećanjem spoljašne temperature veoma je teško održavati povoljne temperaturne uslove i relativnu vlažnost vazduha u plasteničkoj proizvodnji povrća. Sobzirom da je u većini plastenika u toku  proizvodnja salate, blitve i spanaća zbog poremećaja mikroklimatskih uslova ostvaruju se povoljni uslovi za pojavu i ostvarenje infekcije mnogim patogenima.

Tako kod proizvođača salate mogu se videti simptome koji ukazuju da se radi o plamenjači. Ona može ugroziti proizvodnju salate u svim fazama razvoja biljaka i u svim ciklusima gajenja. Nakon berbe obolele biljke se kratko čuvaju.

Zaštita salate od prouzrokovača plamenjace je dosta specifična. Salata  uveliko koristi za ishranu u svežem stanju. Stoga zaštitu treba bazirati na preventivnim merama i izboru fungicida sa ktratkom karencom.

Vrlo je važno da proizvođači uzorke sa simptomima bolesti na salati donesu na analizu kod stručnjaka. Da bi se sa sigurnošću utvrdilo da li se radi o ovom patogenu jer proizvođači često simptome plamenjače poistovećuju sa sivom i belom truleži salate. Za čije suzbijanje se koriste sasvim drugi fungicidi.

Osnovna mera zaštite u ovom periodu jeste dobro provetravanje plastenika, snižavanje vlažnosti zemljišta i relativne vlažnosti vazduha. To se postiže optimalnim sklopom setve. Veće rastojenje u redu i između redova što doprinosi boljem provetravanju i sprečava širenje patogena dodirivanjem biljka. Azot koristiti u minimalnim količinama i uklanjati obolele biljke salate i biljne ostatke. Za zaštitu primenom fungicida mogu se koristiti Quadris u konc.0.075%, Aliet ili Foliet u konc.0,25%, Antracol kao i mnogi drugi…

VAŽNO JE VODITI RAČUNA O KARENCI FUNGICIDA!!!!

KARENCA JE VREME KOJE MORA PROĆI OD POSLEDNJE PRIMENE PESTICIDA DO ŽETVE ILI BERBE!!!!

IZRAŽAVA SE U DANIMA!!!

To je vreme neophodno da prođe za razgradnju primenjenog pesticida, do granice ISPOD MAKSIMALNE DOZVOLJENE KOLIČINE (MDK), koja ne predstavlja opasnost za potrošače.

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte putem maila ili kontakt forme.

Оставите одговор