MRKVA – ZA OČUVANJE KVALITETA VAŽNO PRAVILNO SKLADIŠTENJE
Bela trulež korena mrkve – Sclerotinia spp

Crna pegavost na mrkvi – Alternaria spp.

Nepravilno skladištenje – propadanje mrkve!!!

MRKVA – ZA OČUVANJE KVALITETA VAŽNO PRAVILNO SKLADIŠTENJE
Za bolje i duže čuvanje mrkve u ispravnom zdravstvenom stanju utiču mnogi faktori: izbor sorte, vremenske prilike pred vađenje mrkve i razne agrotehničke i fitosanitarne mere koje se provode tokom vegetacije..
Cilj tokom čuvanja mrkve jeste da se očuva kvalitet i spreči nastajanje bolesti mrkve u skladištu gde se odlaže.
Berba – Vađenja i ubiranje mrkve
Mrkvu treba vaditi u optimalnoj zrelosti.
Kada je prezreo koren mrkve mnogo je osetljiviji na bolesti.
U vreme vađenja mrkve koren treba da je ujednačen, čvrst, svetlo narandžaste boje i da bude odgovarajuće veličine za datu sortu.
Ako je vreme toplo vađenje obavljati u ranim jutarnjim časovima – tada se smanjuje period hlađenja mrkve.
Na višim temperaturama intenzivira se razvoj patogena.
Vađenje mrkve početkom oktobra, produžava vreme čuvanja.
Priprema korena za čuvanje
Odmah nakon vađenja mrkva mora biti izložena hlađenju na temperaturi ispod 5 stepeni u trajanju 24 sata.
Blago i kraće pranje korena mrkve ima za cilj da se očuva pokožica na korenu i na taj način umanji dehidratacija korena tokom čuvanja.
Transport mrkve
Sakupljanje korena obaviti u čistim sanducima, korpama…
Čišćenje i dezinfekcija drvene ambalaže, dezinfekcijom skladišta i opreme za skladištenje, umanjuje početnu infekciju korena mrkve i sigurnije i duža čuvanje.
Umanjiti bacanje korena mrkve tokom vađenja, pranja,pakovanja, umanjuje se ozledjivanje korena.
Transport treba da je bez većih vibracija što umanjuje gubitke i pucanje korena.
Najvažniji prouzrokovači bolesti koji se javljaju tokom čuvanja mrkve su:
Sclerotinia spp
Tokom čuvanja mrkve najznačajnije oboljenje je bela trulež koju prouzrokuje Sclerotinia spp, a infekcija nastaje još u polju. Zaražen koren je mekan i vodnjikav, a često se na njemu razvija beličasta navlaka-micelija gljive, kasnije se javljaju i sitna crna telašca – sklerocije.
Alternaria radiciana – Crna trulež mrkve
Usled infekcije ovom gljivom na korenu nastaju suve, crne, ulegnute pege. Gljiva zahvata ceo koren koji propada, a vrlo brzo se bolest širi i na susedne korene. Gljiva zaražava koren u skladištu i na nižim temperaturama tako da se ona smatra najopasnijom gljivom u skladištu mrkve. Gljiva luči i mikotoksine.
Pored navedenih gljiva koje se najčešće javljaju na uskladištenoj mrkvi nije retka pojava i drugih gljiva Botrytis spp., Rhizoctonia crococum, bakterije Erwinia carotowora…
MERE UMANJENJA POJAVE BOLESTI PRI ČUVANJU MRKVE
Uklanjanjem oštećenih korena pre skladištenja, primenom higjensko – sanitarnih mera, adekvatne hemijske zaštite tokom vegetacije i pri adekvatnim uslovima čuvanja pojava bolesti na korenu mrkve se može sprečiti i umanjiti.
USLOVI ZA ČUVANJE MRKVE
Kako bi se mrkva održala u dobrom zdravstvenom stanju i kako bi se izbeglo isušivanje mrkve, najbolje je da se čuva na temperaturi od 0- 1°C i pri relativnoj vlažnosti vazduha od najmanje 95%.
Temperatura od –1°C će izazvati izmrzavanje mrkve.
ČUVANJE MRKVE U TRAPU
Pored čuvanja mrkve u skladištima ona se uspešno može čuvati u kućnim uslovima u trapu
Postoje više vrsta trapa za čuvanje mrkve:
1.SA SLAMOM
-Na dno staviti sloj slame oko 20 sm
-Sloj mrkve ne sme preći 60 sm
-Mrkvu pokriti slojem slame 20sm
2.U PESKU
Mrkva se može čuvati u trapu čistog umereno vlažnog peska. Pesak sprečava gubljenje vlage, preterano zagrevanje, širenje bolesti…
3.U GAJBICAMA, KUTIJAMA…
Čuvanje mrkve u gajbicama, kutijama često je prisutno. Pre skladištenja na ovaj način na dno treba staviti pesak ili papir kao izolacioni materijal, što primeniti i ukoliko ima više slojeva mrkve.
Napunjenu ambalažu pokriti i najbolje čuvati u podrumu ili drugim prostorijama gde nema opasnosti od izmrzavanja i gde nema opasnosti od miševa koji mogu oštetiti uskladištenu mrkvu.

