KVALITET VODE ZNAČAJAN U NAVODNJAVANJU U PLASTENIČKOJ PROIZVODNJI
Kvalitet vode
Pre kretanja u bilo kakvu proizvodnju, naročito kada je povrće u pitanju, treba uraditi analizu vode koja će se koristiti. Sa ciljem da se obezbedi pristupačnost kvalitetne vode. Kvalitet vode za navodnjavanje određuju njena fizička i hemijska svojstva.
Generalno za proizvodnju povrća, najkvalitetnija je kišnica koja se putem cevi skuplja, kao i voda iz prirodnih tokova. U najmanje kvalitetnu spada bunarska voda.
Kiselost vode (pH) bi trebala da je u granicama od 6.0 – 7.0, što obezbeđuje pristupačnost i brže usvajanje hranljivih materija. Poremećaj pH vrednosti vode remeti usvajanje određenih elemenata i na biljkama se javljaju razni simptomi koji se često pripisuju bolestima. A često simptomi nastaju kao posledica blokiranja usvajanja gvožđa, bakra…
Temperatura vode
Temperatura je važno fizičko svojstvo vode za navodnjavanje. Preterano hladna voda ima nepovoljan uticaj na rast biljaka koji se usporava ili se njihov razvoj zaustavlja. Često u tim uslovima biljke dobijaju žutu boju usled slabije pristupačnosti I usvajanja hrane što se sve odražava I na smanjenje prinosa. Minimalna temperatura vode za navodnjavanje iznosi 19 do 20, a maksimalna 34 do 35° C, dok je optimalna temperatura vode za navodnjavanje oko 27°C.
Elktroprovodljivost vode (EC vrednost) je bitan elemenat koji ukazuje na kvalitet vode za navodnjavanje i čija vrednost odgovara prisustvu rastvorenih soli (natrijum-hlorid, natrijumsulfat, kalcijum -hlorid, kalcijum -sulfat, magnezijumhlorid itd). Merenjem provodljivosti dobija se podatak o količini soli u njoj. Prevelika količina soli tokom uzgoja blokira unos hranjivih materija. Dodavanjem djubriva (soli) vodi, njena elktroprovodljivost se povećava i zato se mora stalno kontrolisati njena vrednost (na pr.ukoliko je izmeren 1 mikro Simens čime se izražavaju EC vrednosti, to znači da je u 1 litru vode rastvoreno 0,7 grama soli). Za ishranu biljaka nije dobra ni previsoka ni preniska EC vrednost što dovodi do disbalansa i težeg usvajanja hraniva od strane biljaka.
EC vrednost vode lošeg kvaliteta je 1,1 srednjg kvaliteta 0,8-1,1, a dobrog kvaliteta voda je 0,5-o,8.
Zbog velikog značaja EC i pH vrednosti vode za navodnjavanje, ova dva parametra se moraju redovno kontrolisati.
Kada su vrednosti na tenzimetru 0,35 – 0,50 bara potrebno je početi sa navodnjavanjem, a kada je vrednost pritiska na tenziometru 0,1 bar prekida se sa navodnjavanjem.