You are currently viewing Bolesti luka

Bolesti luka

PLAMENJAČA LUKA

Početni simptomi plamenjače luka – Bolesti luka

Početni simptomi plamenjače luka

Plamenjača luka kasnija faza simptoma

Plamenjača luka kasnija faza simptoma

Simptomi i ciklus razvoja bolesti luka

U uslovima visoke vlažnosti i povećane toplote na lišcu luka u proleće uočava se prljavo sivoljubičasta prevlaka, koju čine spore parazita. Na mestima infekcije lisno tkivo nekrotira, pa nastaju krace ili duže pege, koje se šire od vrha ka osnovi lišca. Obolelo lišce vene, a kasnije se i suši. Micelija iz obolelog lišca prelazi u lukovice. U slučaju sistemične zaraze dolazi do truleži čitave glavice. Iz lista patogen dospeva i na vrat glavice, pa su one u skladištu podložne truljenju.

Plamenjača luka u polju se prvo pojavljuje u vidu žarišta. Napadnute biljke na mestu zaraze imaju svetlozeleno lišće. Na kojem se kasnije pojavljuju sporonosni organi gljive što mestima zaraze daje sivkasto – ljubičast izgled. Na mestu zaraze list se lomi. Zahvataju ga sekundarni paraziti i formira se crna navlaka. Obolelo lišće se suši i propada. U povoljnim uslovima za razvoj patogena, a to je vlažno i prohladno vreme. Bolest se vrlo brzo širi. Za kratko vreme može da zahvati ceo usev. Takođe javlja se i na praziluku na kojem isto pričinjava štete.

CRNA PEGAVOST LISTA LUKA – Alternaria porri

Na obolelom lišću nastaju lokalne pege. Najpre žućkaste, a potom tamnomrke, izduženog oblika, često po celoj dužini lista u vidu koncentričnih krugova. To je krakteristika simptoma ovog oboljenja. One se vremenom uvećavaju, ali se uvećava i njihov broj, pa tako pokrivaju veliki deo lisne površine. U središnjem delu pege, u uslovima vlažnog vremena, formira se crna prevlaka. Konidije se raznose vetrom, kišom, insektima ili prilikom rada na odeći i rukama radnika. Tokom vegetacije ostvari se više ciklusa zaraze. Naročito u uslovima čestih kiša i obilne rose.

Crna pegavost na listu luka

Crna pegavost na listu luka

TRULEŽ GLAVICA I PEGAVOST LISTA LUKA – Botrytis spp – Bolesti luka

Nekoliko vrsta gljiva roda Botrytis mogu prouzrokovati oboljenje luka. Botrytis. squamosa prouzrokuje pegavosti lista koja širenjem može prouzrokovati potpuno sušenje nadzemnog dela luka. Nastaju sitne belicaste ili žuckaste pege. Često sa oreolom svetlije boje. Sa listova patogen se širi i dospeva i na glavice luka. Tako ako se ne uradi suzbijanje možemo imati takođe truljenje glavica u skaldištu. Trulež glavica crnog luka prouzrokuju dva patogena, iz roda Botrytis i to Botrytis alii i B .cinerea. Zaražene lukovice često su podložne napadu bakterija prouzrokovača vlažne truleži.

RDJA LUKA – Pccinia allii – Bolesti luka

Često se javlja na belom luku, a najveće štete pričinjava praziluku. Početni simptomi su u vidu sočivastih tačkica mrke boje okruženih hlorotičnim oreolom. U okviru kojih se razvijaju reproduktivni organi gljive (prvo uredospore pa teleutospore crne boje). Njima se kao i sve druge rđe šire i to vetrom, kišnim kapima… Jako zaraženo lišće se suši i opada, što se odražava na prinos.

FUZARIOZNO UVENUĆE LUKA – Fusarium oxysporum f.sp.cepae

Javlja se tokom letnjih meseci. Infekcija nastaje ili iz zemljišta gde se gljiva dugo održava ili zaraženim arpadžikom. Može doći do potpunog sušenja nadzemnog dela luka.

Arpadžik zaražen patogenima Fusarium spp.

Arpadžik zaražen patogenima Fusarium spp.

Botrytis spp na arpadžiku

Botrytis spp na arpadžiku

Truljenje glavica luka usled oštećenja od lukovih muva

Truljenje glavica luka usled oštećenja od lukovih muva

Оставите одговор