You are currently viewing ZAŠTITA LUKA PRE SADNJE U JESEN

ZAŠTITA LUKA PRE SADNJE U JESEN

ZAŠTITA LUKA PRE SADNJE U JESEN

Sadnja belog i crnog luka je u toku

Sadnja belog i crnog luka je u toku, ali ne sme se zaboraviti na štetočine koje su opasnost za seme koje se koristi za sadnju (češnjevi belog luka, arpadžik za crni luk) i mlade biljčice nakon nicanja. Sobzirom na preduseve za proizvodnju luka, gde se obično javlja neka žitarica preti opasnost od pojave žičara. Koji mogu oštetiti tek posađene lukovice i češnjeve, ometati klijanje i nicanje tako da u startu može doći do proređivanja useva i slabljenja biljaka za bezbedno prezimljavanje. Stoga je neophodno zaštitit usev od zemljišnih štetočina primenom insekticida Force 0,5 G. Može primenjivati pre sadnje ili tokom sadnje depozitorima ukoliko je mašinska sadanja, Primidex forte…

Metoda potapanja arpadžika i češnjeva belog luka u rastvor insekticida na bazi imidakloprida i tiametoksama kao što su Actara, Confidor u koncentraciji 0,3% u trajanju od 10 minuta. Daje odlične rezultate u zaštiti ovih useva od žičara ali i lukovih muva koje se javljaju na mladom luku nakon nicanja. Primena ove metode podrazumeva pravljenje insekticidnog rastvora u koji se može višekratno potapati lukovice, a količina rastvora zavisi od količine lukovica koje želimo zaštititi. Obično je 10 litara insekticidnog rastvora dovoljno za 20 kg lukovica.

Lukove muve u jesen

Muve koje mogu oštetiti mladi usev luka jesu Minirajuća muva luka – Napomyza gymnostoma. Koja Predstavlja najznačajniju lukovu muvu koja ima dve generacije godišnje prolećnu i jesenju i prezimljava u stadijumu lutke u napadnutim biljkama ili u zemljištu. Muva druge generacije se pojavljuje krajem septembra i tokom oktobra i nastanjuju biljke praziluka ili luka iz jesenje sadnje.

Lukova muva – Hylemia antiqua koja ima 2 – 4 generacije godišnje. Larve ove muve se ubušuju u mladi luk, u centralni deo stabla, nanoseći velike štete. Suzbijanje je efikasno kada se izvodi pre piljenja i ubušivanja larvi. Što se postiže navedenom metodom potapanja lukovica u insekticidni rastvor. Jer suzbijanje lukove muve je obavezna mera iz razloga što se redovna javlja.

Metoda potapanja je rezultat ranijih ispitivanja i moja iskustva idu u prilog ovakvog načina kontrole štetočina u luku. Iako navedeni insekticidi kod nas nisu registrovani za ovu namenu proizvođači su je prihvatili kao efikasnu meru.

VAŽNO:

Metoda potapanja lukovica i češnjeva luka se ne sme primenjivati u proizvodnji mladog luka koji će se koristiti u jesen.

Оставите одговор