You are currently viewing SIVA PEGAVOST KLASA PŠENICE – Septoria nodorum

SIVA PEGAVOST KLASA PŠENICE – Septoria nodorum

Septoria nodorum na klijancu

Septoria nodorum na klijancu - SIVA PEGAVOST KLASA PŠENICE

Septoria nodorum na listu i klasu pšenice

Septoria nodorum na listu i klasu pšenice - SIVA PEGAVOST KLASA PŠENICE

SIVA PEGAVOST KLASA PŠENICE – Septoria nodorum

Simptomi su sliči kao kod sive pegavost lista, stim da se simptomi pojavljuju i na plevicama, lisnim rukavcima, stablu. Pege su izdužene, svetlo braon boje sa tamnijim ivicama. Štetnost ovog oboljenja se ispoljava u vidu smanjenja prinosa i pogoršanja kvaliteta zrna, posebno u semenskoj proizvodnji zrna. Najznačajniji domaćini ovog parazita su pšenica, tritikale i ječam.

 Parazit prezimljava na biljnim ostacima i na semenu u vidu piknida i sigurno se može očekivati na površinama koje su zasejane nedeklarisanim semenom. Na tim površinama infekcija je ostvarena  još u ranim fazama razvoja useva, a simptomi  S. Nodorum mogu se naći  na svim delovima biljaka.

Ovo oboljenje se može očekivati u većem intenzitetu ukoliko je  u vreme klasanja i cvetanja useva vreme vlažno i kišovito što su uslovi povoljni i za infekciju klasa sa Fusarium spp. Ukoliko napadne klas smanjenje prinosa može biti i do 60%.

Suzbijanje : Da bi se klas zaštitio od ovog oboljenja i ujedno i fuzariuma klasa  tretiranje useva treba obaviti neposredno nakon klasanja strnih žita što se smatra i najvažnijim tretmanom u zaštiti strnih žita od bolesti.

Fungicidi koji se preporučuju u zaštiti u ranim fazama razvoja useva u cilju zaštite od sive pegavosti lista strnih žita efikasni su i u zaštiti od bolesti klasa:

Elatus plus u dozi 0,75 kg po ha

Elatus era u dozi 0,5 l po ha

Ascra xpro  u dozi  1 l po ha

Delaro forte u dozi 1,25-1,5  l po ha

Falkon forte u dozi 0,9 l po ha

Prosaro u doz 1 l po ha

Cello u dozi 1,25 l po ha

Zantara u dozi 1,25 l po ha

Revycare u dozi 0,75-1 l po ha

Antre plus u dozi 1,5 l po ha

Tebukon u dozi 1 l po ha

Mirage 45 EC u dozi 1 l po ha

Bumper u dozi 1 l po ha

Mystic pro u dozi 1,25 l po ha

Iz grupe triazola najbolje rezultate u zaštiti klasa od fuzariuma prema mom iskustvu dobijaju se primenom fungicida kod kojih je jedna od aktivnih materija tebukonazol  ili prohloraz.

Fungicidi kod kojih je jedna od aktivnih materija  strobilurin imajo odlično delovanje na septorioze (lista i klasa) ali imaju slabije delovanje na fuzarioze klasa.

Оставите одговор