You are currently viewing PARAZITNE CVETNICE

PARAZITNE CVETNICE

Volovod (Orobanche sp.) – značajna za suncokret – PARAZITNE CVETNICE

PARAZITNE CVETNICE - primer 1

PARAZITNE CVETNICE - primer 2

PARAZITNE CVETNICE - primer 3

Kao posledica  intenzivne proizvodnje suncokreta ( pre svega nepoštovanje plodoreda) pored korova, kao sve češći  ograničavajući faktor u postizanju visokih i stabilnih prinosa  ovog  useva jeste prisustvo volovoda. Volovod je od devedesetih godina prošlog veka, u manjem ili većem intenzitetu prisutana  gotovo svake godine u proizvodnji suncokreta, pri čemu značajne štete prouzrokuje  na osetljivim hibridima.

Volovod spada u rod  Orobanche (postoji preko 150 vrsta) od kojih je dominantna vrsta Orobanche cernua Loef./Orobanche cumana Wallr. Njegova pojava je posebno vezana za zemljišta lakšeg mehaničkog sastava, kiselijim zemljištima kao i u regionima  povoljnim  za gajenje suncokreta u kojima ova biljna vrsta često zauzima mesto u plodoredu. Javlja se svake godine  u  Bačkoj i Banatu, a u našem regionu to su Aleksa Šantić, Čonoplja, Svetozar Miletić, Stanišić… Njegova prva pojava na ovom području vezana je za promet semena suncokreta iz zaraženih područja koje su poljoprivredni proizvođači nabavljali. Najznačajniji faktor u širenju sitnog semena volovoda koje  je okom nevidljivo, jeste čovek (putem obrade zemljišta, zaraženim alatkama…), a nije zanemarljivo širenje i vetrom, vodom, đubrivom…

Do pojave otpornih i tolerantnih hibrida suncokreta na volovod, ova parazitna cvetnica je uticala na smanjenje pinosa suncokreta i do 40%. Tokom 2000 godine na pojedinim parcelama ili na delovima parcela došlo je do smanjenja prinosa od 50 do 70 % s obzirom na to da se volovod masovno javio po oazama parcela.

Posledica prisustva volovoda na suncokretu ogleda se u  zaostajanju u porastu suncokreta, formiranju manjih glava i formiranju šturih zrna..

VOLOVOD – PARAZITNE CVETNICE

Volovod je parazitna cvetnica (fenerogamni parazit) što znači da su to biljke koje nemaju ni hlorofil ni koren pa vodu i mineralne materije potrebne za život uzimaju od biljaka domaćina, pomoću sisaljki ili haustorija koje formiraju iz semena koje se nalazi u zemljištu. Njihovo seme, koje je izuzetno sitno, može godinama zadržati klijavost i čekati u zemlji da se u blizini pojavi koren odgovarajućeg domaćina. U tom trenutku seme parazita detektuje hemijske signale, biljne hormone koje luči koren domaćina, što izaziva klijanje semena parazita. Korenova klica (embrionalni koren) zatim raste sve dok ne uspostavi kontakt sa korenom domaćina (najčešće ne više od 2 mm) i formira haustoriju.Volovod pored suncokreta parazitira i na paradajzu, paprici, pasulju, grašku, krompiru, duvanu. Na jednoj napadnutoj biljci može biti i preko 100 volovoda.

KARAKTERISTIKE VOLOVODA KOJE MU DAJU NA ZNAČAJU

1.Visok infekcioni potencijal – na jednom stablu volovoda može se formirati više desetina hiljada semena kojim se širi

2.Postojanje više fizioloških rasa što otežava genetičarima u stvaranju otpornih hibrida

3.Seme volovoda opstaje u zaraženom zemljištu i preko 10 godina.

KAKO SE REŠITI VOLOVODA U SUNCOKRETU:

  1. Setva deklarisanog – nezaraženog semena suncokreta
  2. Poštovanje plodoreda (na zaraženim parcelama pa i lokalitetima deset godina ne treba sejati suncokret). U našim uslovima ovo je teško izvodljivo, pa se suncokret u povoljnim regionima za njegovu proizvodnju na iste parcele vraća za 6-7 godina, a nekada čak i kraće-ne vodeći računa o zaraženosti parcela volovodom
  3. Gajenje otpornih ili tolerantnih hibrida suncokreta na volovod – izbor hibrida suncokreta vezati za region i prisutnost definisane rase  volovoda u njemu, sobzirom da postoje hibridi otporni na određene rase volovoda (dominantna u Srbiji je rasa E, prema kojoj postoje otporni hibridi (NS-H- Bačvanin…NS Kruna, NS Ronin i drugi hibridi NS selekcije otporni na rase A-E.)
  4. Hemijske mere suzbijanja:

Postoji mogućnost suzbijanja volovoda i hemijskim putem, uz primenu odgovarajućih herbicida iz grupe imidazolinona, gajenjem IMI-rezistentnih hibrida na ove herbicide:

1.Jedan od poznatih herbicida za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih i širokolisnih korova kao i volovoda (Orobnanche cumana) u Clearfield® Plus hibridima suncokreta, odnosno hibridima suncokreta koji su tolerantni na imidazolinone jeste LISTEGO pro.

Neki od hibrida suncokreta iz Clearfield® Plus sistema proizvodnje su: SY Neostar CLP, SY Bacardi CLP, NK Neoma, NK Adagio, Sy Diamantis, najnoviji Clearfield Plus hibrid: SY Onestar…

Za suzbijanje volovoda (Orobanche spp.) LISTEGO® Pro se primenjuje u split aplikaciji:

  1. 0,5 l/ha u fazi 2-4 lista i
  2.  0,5 l/ha u fazi 6-8 stalnih listova suncokreta

Samonikli suncokret Clearfield® Plus hibrida uspešno se suzbija kao i samonikli suncokret standardnih hibrida primenom herbicida iz grupe sulfonilurea.

U suzbijanju volovoda u suncokretu u okviru IMI tehnologija proizvođači primenjuju i herbicide Pulsar i Pulsar Plus i to:

  1. Standardni Clearfield sistem proizvodnje suncokreta(Pulsar 40)

Hibridi u kojima se može primenjivati su isključivo Clearfield hibridi suncokreta

Hibridi : Pegaz, NS Taurus…

2.Unapređeni Clearfield sistem proizvodnje suncokreta u kojoj se primenjuje Pulsar plus

Hibridi u kojima se može primeniti Pulsar plus su isključivo Clearfield Plus hibridi

Hibrid: NS Smaragd CLP

Оставите одговор