You are currently viewing NEMATODA STABLJIKA I LUKOVICA – Ditylenchus dipsaci

NEMATODA STABLJIKA I LUKOVICA – Ditylenchus dipsaci

NEMATODA STABLJIKA I LUKOVICA - Ditylenchus dipsaci

Opasna štetočina koja na luku

Opasna štetočina koja na luku može da izazove značajne štete pre svega ukoliko se za sadnju koristi seme – lukovice, češnjevi koje nije zdravstveno ispravno tj. koje nije sertifikovano. Za luk, beli luk, lucerku, lukovičasto cveće i neke druge biljne vrste ova nematoda je karantinska štetočina, što znači da prilikom pojave sumnjivih simptoma treba kontaktirati regionalnu Poljoprivrednu stanicu.

Ova nematoda napada veliki broj biljaka, a naročito je značajna za lukovičaste vrste (crveni i beli luk, lale, gladiole, zumbule i sl.), leguminoze (lucerka, detelina i dr.), žitarice (pšenica, ječam, ovas, raž), spanać, šećernu repu i druge.

Biljke koje su nematode napale zaostaju u porastu, gube boju i deformišu se.

Napadnut beli luk

Napadnut beli luk sporije se razvija, lišće je požutelo, mlitavo i na kraju se suši. Zaraženi crni luk se prepoznaje po zadebljalim listovima, mlada lukovica ima staklastu spoljnu ljusku, bledo -sive boje i nabrana je po površini. Nematoda prodire u tkivo biljke u svim fazama razvoja. Do zaraze i širenja ove nematode uglavnom dolazi preko semena, lukovica i zaraženih biljaka. Održava se u biljnim ostacima.

MERE BORBE

1.Upotreba zdravog semena, lukovica.

2.Poštovanje plodoreda jer je polifagna štetočina

3.Uništavanje zaraženih biljaka i odnošenje sa mesta proizvodnje

4.Dezinfekcija zemljišta – naročito u plasteničkoj proizvodnji

5.Primena nematocida

Оставите одговор