You are currently viewing LUBENICA, DINJA – ANTRAKNOZA

LUBENICA, DINJA – ANTRAKNOZA  (Colletotrichum lagenarium)

SIMPTOMI ANTRAKNOZE

SIMPTOMI ANTRAKNOZE - lubenica dinja

SIMPTOMI ANTRAKNOZE - dinja lubenica

LUBENICA, DINJA – ANTRAKNOZA  (Colletotrichum lagenarium)

Antraknoza vrežastih kultura predstavlja opasnost za bostan (lubenice, dinje), ali i za krastavace, tikve, u godinama koje su povoljne za razvoj ovog patogena deo lisne mase, vreže i plodova zaraženih biljaka može potpuno da propadne.

Razvoju patogena pogoduje toplo i kišovito vreme.

U polju na plodovima se uočavaju tamne, vodenaste, ugnute pege,okruglog do ovlnog oblika prečnika 2-3 sm. Pege na plodovima naseljavaju saprofitne gljive zbog čega plodovi trule i propadaju. Gljiva iz kore ploda retko prodire dublje u mesnati deo ploda, ali umanjuje  tržišnu vrednost bostana.

MERE ZAŠTITE

Sobzirom da se lubenice uvelko beru i na tržištu su,  a vremenski uslovi  nakon padavina su veoma povoljni za antraknozu neophodna je zaštita ovih useva fungicidima Quadris top ( a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u dozi 0,75 l po ha (karenca 3 dana), na bazi difenokonazol + ciflufenamid – fungicid Cidely Top u koncentraciji  0, 1 %  (karenca 3 dana)…

Sada postoje otporni genotipovi lubenice i dinje na ovaj patogen što olakšava proizvodnju i bez potrebe za primenom fungicida.

POŠTOVATI KARENCU PRIMENJENIH FUNGICIDA!!!

Оставите одговор