You are currently viewing KROMPIR – FIZIOLOŠKA „OBOLJENJA“

KROMPIR – FIZIOLOŠKA „OBOLJENJA“

Tokom perioda rasta i skladištenja krompira pored fitopatoloških oboljenja često imamo pojavu fizioloških promena na krtolama  koje se dešavaju kao posledica nepovoljnih uslova za razvoj krompira u polju ili neadekvatnog skladištenja.

ŠUPLJE SRCE – KROMPIR – FIZIOLOŠKA „OBOLJENJA“

KROMPIR - FIZIOLOŠKA „OBOLJENJA“ - šuplje srce

Nepovoljni uslovi za razvoj krompira i to pre svega ekstremno visoke temperature i vlage su faktori koji prouzrokuju pojavu simptoma “šupljeg srca” krtola krompira. Pretežno se jvlja kod previše krupnih krtola na kojima nema simptoma koji ukazuju na ovu pojavu,  ali presekom krtola opisani simptomi se lako prepoznaju.

Ova pojava na u krtolama nastaje ukoliko nakon sušnog perioda nastupi ekstremno vlažno vreme i više temperature, tj. uslovi koji favorizuju naglo povećanje veličine  krtola.

Ova fiziološka pojava na krtolama krompira umanjuje njihovu tržišnu vrednost.

U okviru centralne šupljine krtola krompira nastaju zrakaste pukotine. Oko ivice šupljine nalazi se tkivo koje je u početku rozikaste, a kasnije postaje braon boje.

Pojava “šupljeg srca”može se umanjiti:

1.Pridržavati se stručnog đubrenja i navodnjavanja krompira koje bi obezbedilo pravilan rast i razvoj krtola.

2.Nakon fiziološkog sazrevanja krtola nadzemnu cimu treba uništiti na vreme čime bi se prekinuo prekomeran porast krtola, a nakon uništenja cime krtole što pre vaditi da ne bi bile dugo u toplom zemljištu.

3.Tokom skladištenja i transporta omogućiti odgovarajuću cirkulaciju vazduha koja sprečava pojavu visokih temperatura.

4.Sadnjom krtola krompira u manjem međurednom razmaku i što bliže u redu čime bi se umanjio nagli i nejednak porast krtola  

 CRNO SRCE – KROMPIR – FIZIOLOŠKA „OBOLJENJA“

CRNO SRCE - KROMPIR - FIZIOLOŠKA „OBOLJENJA“

Ova fiziološka pojava na krtolama krompira nastaje kao posledica stresnih uslova usled nedostatka kiseonika u tkivu krtola. Javlja se u krtolama tokom njihovog porasta  ili u skladištu kada su krtole  izložene visokim temperaturam ili lošoj ventilaciji.

Pojava „crno srce“ u krtolama krompira naročito je prisutna ukoliko je na proizvodnoj parceli došlo do zadržavanja vode nakon veće količine padavina ili usled neadekvatnog navodnjavanja. Kada je temperatura zemljišta ekstremno visoka takođe može doći do ove pojave. Neposredno po dospevanja u dodir sa vazduhom, unutrašnjost tkiva obolelih krtola  postaje rozikasta, onda siva, purpurasta ili braonkasta i na kraju crna.

Ovakva promena boje je uglavnom ograničena na centar (srce) krtole, ali se u nekim slučajevima može proširiti do pokožice. Tkivo sa promenom boje je uglavnom jasno razgraničeno u odnosu na zdrava tkiva i kada se obolelo tkivo isuši, postaje čvrsto i kožasto

Mere koje će umanjiti ovu fiziološku pojavu:

1.Nakon vađenja krompira što pre krtole transportovati sa parcele.

2.Ne skladištiti krompir u gomilama visine iznad 2m ukoliko nije obezbeđenja dobra aeracija u skladištu.

3.Prilikom skladištenja izbegavati visoke temperature i obezbediti dobru ventilaciju.

4.Pri transportu  temperatura ne bi smela biti viša od 16-210C.

 

Оставите одговор