ČUVANJE I SKLADIŠTENJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA
VAŽAN ZADATAK NAKON BERBE!!!
ČUVANJE I SKLADIŠTENJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA – VAŽAN ZADATAK NAKON BERBE!!!
Osnovni cilj čuvanja poljoprivrednih proizvoda je skladištenje proizvoda nakon berbe u takvim uslovima gde se zadržava njegov kvalitet i gde ne dolazi do gubitaka u težini.
Šta je važno znati pre skladištenja:
– koji poljoprivredni proizvodi se mogu skladištiti,
– na koji način treba čuvati poljoprivredne proizvode koji se skladište
-koliko dugo će trajati skladištenje tih proizvoda
-koji su to optimalni uslovi za skladištenje i čuvanje proizvoda.
Prostor u kome se čuvaju poljoprivredni proizvodi mogu biti podna skladišta, podrumi, silosi, koševi za kukuruz, improvizovani, ali i specifični -trapovi, hermetička skladišta…kao i hladnjače.
Proizvodi se skladište obično iza berbe,žetve, nakon vađenja ili uz određene obrade (dodatno pranje, sušenje, tretiranje…).
Skladištenje i čuvanje kukuruza
Kukuruz se može prirodno dosušivati u klipu do prihvatljive vlage. Ako se u skladištima čuva u zrnu, vrlo je bitno da se zrno očisti i da se
pravilno skladišti, u smislu prikladne ambalaže u kojoj se čuva, izolaciji skladišnog prostora, temperaturi, vlazi, itd. Bitni su higijenski uslovi pri čuvanju kukuruza u raznim objektima, naročito kad je reč o glodarima, insktima i gljivicama. Zato je potrebno osigurati što povoljnije uslove da se izbegne napad štetočina i bolesti, ili izvršiti potreban tretman ukoliko je potrebno.
Čuvanje krompira
Premda se koristi i u zamrznutom stanju, ipak ga najčešće koristimo u svežem obliku i to tokom cele godine. Stoga ga je potrebno pažljivo skladištiti i čuvati od truleži ili klijanja da bi mu izgled i ukus ostali nepromijenjeni.
Skladištenje krompira
Pre skladištenja treba pregledati i odvojiti oštećene, jako prljave i zaražene krtole. Krompir se sprema u vreće ili stavlja u prostor predviđen za skladištenje. Ne sme biti poslagano više od šest vreća jedna na drugu jer bi se krtole u donjim vrećama mogli oštetiti te oboleti od skladišnih bolesti. U prostor predviđen za čuvanje krompira krtole se skladište do visine od 1,5 m.
Skladišni prostor
Koliki skladišni prostor treba osigurati, zavisi od zapreminske mase i načina čuvanja (vreće, rinfuza, boksevi).
U 1 m3 prostora stane 650 kg (maksimum 700 kg) krompira u rasutom stanju, što znači da za 1,0 t (1.000 kg) krompira treba osigurati 1,44-1,55 m3) skladišnog prostora.
Tona krumpira u boksovima zauzima bitno veći prostor (ali pruža najbolje uslove čuvanja) u poređenju s istom količinom krompira, koji se skladišti u rinfuzi. U 1,0 m3 skladišnog prostora stane prosečno 400 kg krumpira, koji se skladišti u boksevima.
Tokom čuvanja dolazi do gubitaka u težini i kvalitetu krompira. Osnovni gubici nastaju zbog isparavanja vode preko pokožice i usled „disanja” (respiracija). Krompir vađen u jesen ima gubitke u prvom mesecu skladištenja oko 2-3 %, a u sledeća 4 mjeseca 0,5-0,8 %. Gubici se posle značajno povećavaju naročito u proleće i u vreme klijanja. Gubitke mogu prouzrokovati i mnoge specifične bolesti čiji se razvoj može očekivati za vreme čuvanja.
Čuvanje i skladištenje povrća
Iako je s nutritivnog aspekta najbolje koristiti sveže povrće, zbog sezonskog karaktera proizvodnje razvijeni su različiti načini njegovog čuvanja i prerade.
Berba povrća i priprema za skladištenje
Berbu odnosno vađenje povrća namenjenog skladištenju treba obaviti u vreme njegove potpune tehnološke zrelosti. Nakon berbe, a pre skladištenja neko od povrća kao što je luk potrebno je prirodno dosušiti što se obično dešava u polju ili nekim natkrivenim prostorima.
Korenastom povrću potrebno je odstraniti lisnu masu i na kratko ga prosušiti, a nikako prati pre skladištenja.
Temperatura kao važan faktor za skladištenje povrća
Pre svega, da bi se moglo upravljati temperaturom potrebno je redovno kontrolisati i meriti. Poželjno je imati dva termometra od kojih se jedan postavlja izvan prostorije, a drugi u prostor u kojem se povrće čuva. Kad je spoljašnja temperatura niža i povoljnija za čuvanje povrća, što je najčešće rano izjutra, otvaranjem prozora ili ventilacijskih otvora omogućuje se uvođenje hladnijeg vazduha u skladišni prostor. Kako je hladniji vazduh teži poželjno ga je usmeriti na dno skladišnog prostora, dok se topliji vazduh diže i sam izlazi iz skladišta.
Vlažnost vazduha
Uz temperaturu za uspešnost čuvanja povrća izuzetno je važna i vlažnost vazduha skladišnog prostora. Ako je vazduh suv, brže dolazi do sušenja površinskog sloja uskladištenog povrća i njegove smežuranosti, dok je pak kod previsoke vlage veća opasnost od razvoja biljnih bolesti. Za većinu vrsta povrća koje se skladišti optimalna relativna vlažnost vazduha je 90 – 95%. Za skladištenje lukovičastog povrća ona treba da je niža 65 – 70%.
Sadržaj vlage u vazduhu moguće je povećati tako da se u skladišni prostor postave plitke posude s vodom, da se po podu prostru navlažene jutane vreće, odnosno jednostavno da se povremeno navlaži sam pod.
Čuvanje i skladištenje povrća u domaćinstvu
Za čuvanje povrća u kućnim uslovima potrebno je imati adekvatan prostor. Najčešće su to podrumi ili drugi prostori u kojima je moguće postići odgovarajuće uslove. Pre skladištenja u domaćinstvu u prostoru namenjenog čuvanju povrća potrebno je sprovesti higjenske mere, a za postizanje potrebnih uslova često je potrebna i izolacija. Svakako treba izbegavati prostorije kroz koje prolaze cevi za grejanje i one koje nemaju otvore u vidu prozorčića ili mogućnost ugradnje ventilatora.
Čuvanje povrće u hladnjačama
Za razliku od priručnih skladišta u kojima se uglavnom čuva povrće za vlastite potrebe, i u manjim količinama, veće količine povrća skladište se u hladnjačama s mogućnošću kontrole temperature, vlage i cirkulacije vazduha, a moguća je kontrola i sastava vazduha.
Hladnjače su posebno konstruisana skladišta sa izolacijom, sa komorama u kojima se pojedinačno mogu održavati željeni uslovi. U svakoj se komori čuva samo jedna vrsta povrća ili nekoliko njih ako imaju iste uslove skladištenja.
PREPORUČENI USLOVI SKLADIŠTENJA ZA POJEDINE VRSTE POVRĆA I VOĆA (Snowdon, 1990.)
Vrsta voća, povrća, sorta.. | Temperatura C | Relativna vlažnost % | Period skladištenja |
Karfiol | 0-1 | 95-100 | 2-4 nedelje |
Brokula | 0-1 | 95-100 | 1-2 nedelje |
Krastavac | 8-11 | 90-95 | 1-2 nedelje |
Krompir Mladi Zreo | 4-5 4-5 | 90-95 90-95
| 3-8 nedelja 4-9 meseci |
Kupus Zeleni | 0-1 | 95-100 | 3 meseca |
Spanać | 0-1 | 95-100 | 1-2 nedelje |
Mrkva Sveža Ranoprolećna zrela | 0-1 0-1 | 95-100 95-100 | 2-4 nedelje 4-8 meseci |
Pradajz Zeleni Zreo | 12-15 8-10 | 90 90 | 1-2 nedelje 1 nedelja |
Jabuka Zlatni delišes Ajdared Jonatan Crveni delišes Mucu | 1,5-2 3,5-4,5 3-3,5 0-1 1,5-2 | 90-95 90-95 90-95 90-95 90-95 | 4-6 meseci 5 meseci 3-5 meseci 4-6 meseci 4 meseci
|
Grožđe | -1-(-0,5) | 90-95 | 2-6 meseci |
Malina | 0 | 90-95 | 1-7 dana |
Jagoda | 0 | 90-95 | 2-7 dana |