You are currently viewing BELA TRULEŽ NA POVRĆU – Sclerotinia sclerotiorum

BELA TRULEŽ NA POVRĆU

BELA TRULEŽ POČETAK INFEKCIJE NA STABLU PARADAJZA

BELA TRULEŽ POČETAK INFEKCIJE NA STABLU PARADAJZA

BELA TRULEŽ NA MRKVI

BELA TRULEŽ NA MRKVI

SIMPTOMI bele truleži na grašku – mahune, zrno

bela trulež na grašku-mahune,zrno simptomi

BELA TRULEŽ NA POVRĆU – Sclerotinia sclerotiorum

Vremenski uslovi su veoma povoljni za aktiviranje sklerocija –telašca kojima se ovaj patogen duži niz godina održava u zemljištu. Pojava bele truleži se naročito može očekivati u proizvodnji na otvorenom na površinama gde se nije ispoštovao plodored.

Bela trulež se javlja na velikom broju povrtarskih biljaka iz familije Solanaceae (paradajz, paprika, plavi patlidžan), Cucubirtaceae (krastavac, lubenica, dinja), Apiaceae (mrkva, celer), Brassicaceae (kupus), Chenopodiaceae (cvekla), Asteraceae (salata),  Alliaceae (beli luk, crni luk, prouzrokovač  Sclerotium cepivorum), Fabacae (grašak, pasulj, boranija)

Bela trulež povrća je značajna u proizvodnji na otvorenom kao i u plasteničkoj proizvodnji.

Pri rasadničkoj proizvodnji gljiva prouzrokuje poleganje i topljenje biljaka. Bolest se može prepoznati po pojavi vodenaste, nekrotične pege koja zahvata nežno tkivo stabla sejanaca koja propadaju.

Kod odraslih biljaka svih povrtarskih vrsta prvi simptomi se manifestuju u vidu venenja i žućenja biljaka. Često na obolelim delovima biljaka bolest se manifestuje u vidu braonkasto – mrke ugnute pege koja se razmekšava i tkivo postaje vlažno i na tom mestu razvija se gusta, bela micelija u okviru koje kasnije se formiraju crna telašca -sklerocije.

Nastanak infekcije često je vezan za fazu razvoja biljaka kao i za pojedine delove biljaka.

Ukoliko je infekcija na prizemnom delu biljaka  simptomi se manifestuju u vidu venenja biljaka i svih listova što često imamo slučaj kod salate, kupusa, celera, cvekle…

Ukoliko bolest počne od lista i širi se na stablo infekcija ostaje neprimećena dok pega ne bude vidljiva i dok  ne prstenuje stabaoce kada se uvelost listova i sušenje zapaža iznad  inficiranog dela stabla.

Glavni izvor zaraze za ove povrtarske vrste jesu listovi koji leže na zemlji, ali zaraza se može ostvariti i preko drugih biljnih delova koji imaju kontakt sa zemljom. U vlažnim uslovima pored venjenja celih biljaka javlja se vlažna trulež, micelija i sklerocije u okviru cele glavice kupusa, salate…

Bela trulež može prouzrokovati značajne štete na salati koja se gaji u zatvorenom prostoru, a u poljskim uslovima pojava bele truleži izražena je na semenskom usevu salate.

Kod pasulja,graška, paradajza bela trulež se javlja nakon cvetanja kada otpale latice nakon kontakta sa zemljom bivaju zaražene i one su izvor zaraze za zdrave biljke.Sklerocije se nalaze u obolelom stablu ali mogu se formirati i u mahunama pasulja, graška.Na paradajzu najčešće se javlja na stablu nakon cvetanja.

Bela trulež paprika se obično uočava u vreme cvetanja. Patogen prvo zaražava cvetne drške. Na stablu prouzrokuje pojavu vodenastih ugnutih pega. Kasnije na stablu dolazi do pojave mrke truleži, zatim se formira bela micelija. Sklerocije se formiraju i u unutrašnjosti stabla. Patogen takođe može zaraziti biljke preko zemljišta, ukoliko je zaraženo lišće u blizini biljke. Na plodovima se javljaju vodenaste tamnozelene pege sa micelijom i sklerocinijama.

Bela trulež  luka Sclerotium cepivorum  kod crnog luka i parziluka javlja se samo u početnom stadijumu razvoja dok kod belog luka pojava bele truleži može biti  tokom cele vegetacije, ali može da se javi i tokom čuvanja. Ukoliko se bela trulež javi posle sadnje i nicanja, dolazi do potpunog propadanja biljaka. Koren i donji deo mladih lukovica truli, a mogu biti prekriveni gustom micelijom patogena kao i pojavom sklerocija koje se aktiviraju u prisustvu korenovog sistema luka koji svojim izlučevinama stimuliše njihovo klijanje.

 Tokom čuvanja belog luka ne mogu se uočiti vidljivi simptomi bolesti.Pritiskom lukovice oseća se mekoća, a detaljnijom analizom uočava se i micelija patogena. U cilju sprečavanja razvoja gljiva tokom čuvanja belog luka najbolje je obezbediti temperaturu -1 do 0 stepeni uz relativnu vlažnost 60-70%.

Trulež korena mrkve,celera se često javlja u polju ukoliko se ne poštuje plodored, pri neadekvatnom navodnjavanju, ukoliko  imamo velike količine padavina tokom jeseni, ako je primenjena gusta setva mrkve i ako je ostvaren mali međuredni prostor koji doprinosi lošem  provetravanju useva i dr.

Gljiva prezimi u zaraženim ostacima osetljivih biljaka, u vidu plodonosnih tela – sklerocija.

Bela trulež ovih korenastih vrsta je najvažnije oboljenje prilikom neadekvatnog transporta i čuvanja. Zražen koren je mekan i vodnjikav sa tendencijom razvoja bele micelije i sklerocija.

Bela trulež krastavca obično se javlja u vreme cvetanja i plodonošenjaje u plasteničkoj proizvodnji i to kao posledica veće vlage i slabijeg provetravanja.

Neadekvatan transport i čuvanje plodova nakon berbe često biva uzrok pojave bele truleži tokom prenošenja do mesta skladištenja, a tokom neadekvatnog čuvanja razvija se micelija koja se širi sa jednog ploda na drugi.

 

Оставите одговор