You are currently viewing BAKTERIOZNA MRLJAVOST PLODOVA LUBENICE

BAKTERIOZNA MRLJAVOST PLODOVA LUBENICE

BAKTERIOZNA MRLJAVOST PLODOVA LUBENICE

BAKTERIOZNA MRLJAVOST PLODOVA LUBENICE

Bakterioznu mrljavost plodova lubenice prouzrokuje fitopatogena bakterija Acidovorax citrulli.

Radi se o karantinskom štetnom organizmu što znači da se kontroliše njeno prisustvo u Republici Srbiji.

Spada u ekonomski značajne štetne organizme i gubitak prinosa može biti i do 90% (SAD 1989.). U Evropi je detektovana u Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Turskoj i Srbiji.

SIMPTOMI BOLESTI

Simptomi koje bakterija prouzrokuje mogu se javiti još na rasadu lubenice i dinje i tokom cele vegetacije na na lišću, na vrežama i plodoviam.

Na starijim listovima lubenice, simptomi bakteriozne mrljavosti plodova su u vidu lezia duž lisnih nerava svetlo do tamno braon boje i teško ih je razlikovati od simptoma drugih fitopatogenih bolesti koji se javljaju na lubenicama i dinjama (antraknoza lubenice, crna trulež lubenice).

Simptomi bolesti na plodovima javljaju se prilično rano već 1-3 nedelje nakon njihovog formiranja. Uočavaju se tamno maslinaste pege na gornjoj površini ploda koje su u početku manjeg prečnika, a vrlo brzo se povećavaju zahvataju veću površinu ploda. Simptomi bolesti su najuočljiviji tokom poslednje dve nedelje sazrevanja plodova kada pege dobijaju mrku boju sa uočljivim beličastim penušavim eksudatom. Završna faza bolesti jeste propadanje plodova.

Plodovi su najosetljiviji 2 do 3 nedelje nakon cvetanja. Na starijim plodovima infekcija se ostvaruje kroz povrede ploda.

IZVOR ZARAZE

Bakterija  se prenosi semenom. širi rasadom, samoniklim biljkama iz familije Cucurbitacae.

Visoka vlažnost i temperature od 25 do 30oC pogoduju razvoju i širenju bolesti.

MERE SPREČAVANJA ZARAZE BAKTERIJOM

– Za setvu koristiti zdravo i deklarisano seme.

– Poslednjih godina bakterija se proširila preko nekontrolisane distribucije zaraženog semena.

– Uklanjati samonikle biljke iz familije Cucurbitacae.

– Plodored 3-5 godina.

Hemijska zaštita preparatima na bazi bakra PREVENTIVNO od cvetanja pa do zrenja.

Оставите одговор