You are currently viewing LEŠNIK – TRULEŽ JEZGRA PLODA

LEŠNIK – TRULEŽ JEZGRA PLODA

LEŠNIK – TRULEŽ JEZGRA PLODA - agrolekar

LEŠNIK – TRULEŽ JEZGRA PLODA

LEŠNIK – TRULEŽ JEZGRA PLODA

Sa povećanjem površina pod leskom javljaju se bolesti i štetočine koje su karakteristične za ovu biljnu vrstu (grinje, stenice, surlaši, bakterioze kao i bolesti čiji su prouzrokovači fitopatogene gljive).

Jedno od značajnih oboljenja leske koje se javlja pred kraj vegetacije u berbi jeste trulež jezgra ploda koje je sve aktuelnije.

Braon trulež jezgra lešnika prouzrokuje gljiva Nematospora coryli koja je na leski prisutna kao saprofit  ali  zaražavanjem leske kroz rane ili ubode insekata razvija se kao prouzrokovač truljenja jezgra lešnika.

Simptomi na ljusci ploda leske manifestuju se u vidu žućenja koje kreće od vrha a kasnije taj deo ljuske dobija smeđu boju. Inficirani plodovi su sitniji, deformisani, a jezgro lešnika je tamne do crne boje i kiselkasto –gorkog ukusa. Često na plodu zapažamo samo ubod stenice bez spoljnih simptoma zraze.

Pojava oboljenja u ranim fazama (maj, jun) prouzrokuje potpuno propadnje jezgra i takvi plodovi su prazni, šuplji.  

Ako do infekcije dođe u kasnijim fazama, simptomi zaraze su u vidu sušenju ploda, a jezgro dobija crnu boju lošeg ukusa i nije upotrebljivo.

Najznačajnije štetočine koje se javljaju kao prenosioci ovog oboljenja jesu stenice i lešnikov žižak, nakon čijih uboda dolazi do zaraze sporama gljive Nematospora coryli koje dospevaju u plod i prouzrokuju trulež jezgra.

Sobzirom da su ubodi stenica i drugih insekata ulazna vrata za zarazu ovom gljivom mere zaštite se ogledaju u suzbijanju ove grupe štetočina u vreme početka formiranja ploda leske. U ovoj godini na leski je  evidentirano prisustvo bron mramoraste stenice Haliomorpha halys i  povrtna stenica Nezera viridula. Njihova pojava na leski zapažena je tokom maja i prvo tretiranje izvedeno je krajem maja i početkom juna. Opasnost od ovih štetočina traje i do polovine jula tako da proizvođači treba da prate intenzitet prisustva stenica koje su i sada aktuelne na lešniku. Sobzirom da na leski imamo značajnu pojavu vaši sa preporukama suzbijanja tih štetočina, a u isto vreme imamo i stenice ukoliko ih je potrebno suzbijati preporučuju insekticidi na bazi deltametrina Decis Expert…, na bazi lambda cihalotrina Karate zeon…koji će delovati na navedene štetočine.

Cilj mora biti da se redukuje prisustvo štetočina time će se umanjiti i stepen oštećenja ploda i sprečiti infekcija gljivom koja prouzrokuje trulež jezgra ploda leske.

Оставите одговор