You are currently viewing KUPUSNA BELA MUŠICA ili KUPUSNI ŠTITASTI MOLJAC (Aleyrodes beassicae)

KUPUSNA BELA MUŠICA ili KUPUSNI ŠTITASTI MOLJAC (Aleyrodes beassicae)

KUPUSNA BELA MUŠICA ili KUPUSNI ŠTITASTI MOLJAC (Aleyrodes beassicae)

Ozbiljna štetočina kupusnjača koja je sada prisutna u proizvodnji u značajnom intenzitetu sobzirom na povoljne vremenske uslove.

Krila i telo ovih štetočina (leptirići) presvučeni su voštanim prahom bele boje. Larve i odrasle jedinke najčešće nalazimo na naličju lista. Imago izleće iz staklenika, plastenika i naseljava povrtarske useve u proizvodnji na otvorenom. Prisutnost odraslih oblika lako uočavamo kada protresemo biljke.

Štete čini sisanjem na listu čime smanjuju prinose. Kupusni štitasti moljac luči mednu rosu što umanjuje i tržišnu vrednost biljaka, a otežava i suzbijanje. Razvoju pogoduje visoka temperatura vazduha i vlaga što se ostvaruje u navodnjavanju. Javlja se i na paradajzu, krastavcu, cveću, paprici… Dobar je letač, ima mnogo generacija i suzbijanje početi čim se pojave prvi primerci ove štetočine. Poznato je da je njeno suzbijanje otežano ukoliko odmah ne reagujemo.

Odrasle insekte suzbijati primenom insekticida različitih mehanizama delovanja, a pri suzbijanju važno je dobro okupati biljku da insekticidi dospeju i na naličje lista jer se štetočina locira na naličju lista.

PREPORUKA SUZBIJANJA

Prva grupa mehanizma delovanja insekticidi iz grupe piretropida I to na bazi Bifentrina (Bifenicus,Fobos…), Decis 0,05% (karenca 7 dana)… koje treba koristiti pri pojavi odraslih insekata

Druga grupa mehanizma delovanja su insekticidi iz grupe neonikotionida: Proteus 0,5-0,75 l/ha, Calypso 0,05% (karenca 7 dana), Confidor 0,05-0,7% (karenca 7dana)… kada su prisutni i odrasli i larve

Treća grupa a. m. Pimetrozin, insekticid Chees 0,06 % pri pojavi prvih imaga. ( odbija insekte nakon sisanja sokova)

Pri suzbijanju koristiti veću količinu vode da se biljke okupaju i OBAVEZNO dodati okvašivač.

KARENCA VAŽNA I VODITI RAČUNA O TOME!!!

Оставите одговор