You are currently viewing KAKO SAČUVATI ONO ŠTO PROIZVEDEMO

KAKO SAČUVATI ONO ŠTO PROIZVEDEMO

KAKO SAČUVATI ONO ŠTO PROIZVEDEMO

Očuvanje kvaliteta plodova

Očuvanje kvaliteta plodova koje smo proizveli podrazumeva adekvatno skladištenje i čuvanje. Sa ciljem da ga plasiramo na tržište ili koristimo u ishrani kada možemo ostvariti najbolju cenu ili kada nam je najpotrebnije.

Vremenski period čuvanja i očuvanja kvaliteta su različiti za svaku vrstu proizvoda i oni zahtevaju različite vrste skladišta i uslove u njemu.

Da bi se ispunili zahtevi za čuvanje određenog proizvoda treba uzeti u obzir:

1.Način skladištenja – u sanducima, kontejnerima, džakovima… ili u rinfuzi

2.Ispoštovati temperaturne zahteve pojedinih vrsta proizvoda

3.Za bolje čuvanje skladištiti sa vlagom koja zavisi od načina čuvanja, dužine čuvanja, namene…

4.Omogućiti dovoljno strujanje vazduha za uskladištene proizvode…

Za skaldištenje krompira, luka i mrkve postoje dva načina čuvanja i to skladištenje u sanducima u kojima je lošija cirkulacija vazduha kroz proizvod. I čuvanje proizvoda u rinfuzi koje je povoljnije ukoliko se cela količina robe iznosi kupcu odjednom.

Ukoliko se proizvod otprema sukcesivno, u manjim količinama, čuvanje u sanducima je bolje.

Temperatura prilikom čuvanja i skladištenja zavisi od vrste proizvoda, namene, dužine čuvanja:

Mrkva

Čuvanje mrkve je najpovoljnije pri temperaturi od 1°C pri kojoj neće doći do pogoršanja zdravstvenog stanja mrkve, a sačuvaće se i optimalna vlaga u mrkvi. Na temperaturi od minus 1°C dolazi do izmrzavanja mrkve.

Crni luk

Optimalna vlaga u crnom luku je poseban zahtev za čuvanje ovog proizvoda. Luk pri skladištenju mora se uneti suv ali ne treba da se skladišti ni previše suv. Sobzirom da i smrznuti luk može se dobro sačuvati, ali je važno da neposredno pre iznošenja ovakvog luka temperatura u skladištu bude iznad 1 stepena.

Krompir

Skladištenje krompira zahteva da krtole budu prosušene i bez povreda koje obično nastaju tokom vađenja i prevoza. Ako je došlo do povređivanja pokožice odmah po uskladištenju javlja se zatamnjenje oštećenog tkiva. Dobro prosušene krtole, bez prisustva vlažne zemlje, bez oštećenja pokožice mogu se čuvati 6-8 meseci u ventilacionim skladištima, dok čuvanje je u podrumima, šupama, trapovima je lošije i kraće se može održati u poželjnom stanju.

Temperature pri čuvanju krompira zavise od sorte krompira i od njegove namene i ona ima veliki uticaj na očuvanje kvaliteta i zdravstvenog stanja krompira.

Najčešće bolesti krompira pri skladištenju su suva trulež krompira izazvana Fusarium spp. i srebrnasto perutanje krtola izazvano Helminthosporium solani koje se slabije manifestuju na nižim temperaturama.

Krompir za upotrebu se čuva na temperaturi od 4-5 stepeni i pri vlažnosti vazduha 90-95%. Obezbeđenje visoke relativne vlažnosti neposredno posle unosa krompira u skladištni prostor obezbeđuje smanjenje nastanka uvenulosti i doprinosi brzom zarastanju povreda. Sa druge strane visoka relativna vlažnost može da doprinese intenzivnijem nastanku bolesti.

Jedan od najvećih uzroka gubitaka tokom čuvanja krompira je proklijavanje. Postoje dva načina da se krtole sačuvaju od proklijavanja i to čuvanje na niskim temperaturama(od 2-4 stepena), a drugi je upotreba inhibitora klijanja. Smatra se da u prva četiri meseca posle berbe – tokom perioda mirovanja krtola, nije potrebno dodavati sredstva za sprečavanje klijanja i tek nakon ovog perioda treba početi sa njihovom primenom. Prilikom primene preparata koji sprečavaju proklijavanje krompira treba biti obazriv jer je karenca 42 dana i takav krompir obavezno oprati pre upotrebe.

Maksimalna visina sloja krompira ukoliko se skladišti u rinfuzi ne sme biti veća od 4 metra. Jer je važno da se ostvari dobro strujanje vazduha svih delova nasutog krompira, kako onog po površini i dnu, tako i onog u sredini . Da se spreči kondenzovanje vode na krtolama.

BOLESTI KROMPIRA TOKOM ČUVANJA

1.Crna krastavost ili bela noga (Rhisoctonia solani)

Krtole se inficiraju tokom vegetacije i dolazi do deformacija krtola, pojava netipičnih oblika krtola i pucanja po površini.

2.Crna noga (Erwinia carotovora)

Krtole se inficiraju u zemljištu ili u kontaktu sa zaraženim krtolama prilikom vađenja i skladištenja. Na mestu infekcije dolazi do promene boje tkiva u tamno braon i tkivo krtole omekša i truli.

3.Suva trulež (Fusarium spp.)

Prouzrokuje velike štete tokom skladištenja krompira i naročito se brzo razvija sa porastom temperature u skladištu tokom ranog proleća. Infekcije se ostvaruju tokom vađenja krompira i tokom transporta. Napadnuti deo krtole je tamne boje, smežuran i postepeno uleže.

4.Obična krastavost (Streptomyces scabies)

Umanjuje tržišnu vrednost krtola. Javlja se u uslovima male vlažnosti zemljišta. Tokom zametanja i početkom nalivanja porasta krtola kada se upotrebe veće doze stajnjaka i mineralnih đubriva.

Crna krastavost ili Bela noga krompira

Crna krastavost ili Bela noga krompira

Crna noga Erwinia carotovora

Crna noga Erwinia carotovora

Obična krastavost Streptomyces scabies

Obična krastavost Streptomyces scabies

Simptomi Crna noga

Simptomi Crna noga

Alternaria spp Crna pegavost mrkve pojava u skladištu

Alternaria spp Crna pegavost mrkve pojava u skladištu

Simptomi Fusarium spp.

Simptomi Fusarium spp.

Truljenje mrkve prilikom skladištenja

Truljenje mrkve prilikom skladištenja

 

Оставите одговор