You are currently viewing EKOLOŠKA PROIZVODNJA KROMPIRA – MALČIRANJE

EKOLOŠKA PROIZVODNJA KROMPIRA – MALČIRANJE

malciranje -EKOLOŠKA PROIZVODNJA KROMPIRA

EKOLOŠKA PROIZVODNJA KROMPIRA -MALČIRANJE

EKOLOŠKA PROIZVODNJA KROMPIRA -MALCIRANJE

EKOLOŠKA PROIZVODNJA KROMPIRA – MALČIRANJE

Jedan od načina ekološke proizvodnje krompira koji je prihvatljiv u baštenskoj – porodičnoj proizvodnji na manjim površinama jeste proizvodnja pod slamom ili senom. To je starinski  način proizvodnje krompira, a kao rezultat dobijamo  zdravstveno bezbedan krompir uz redukovanu  primene pesticida. Ovaj način je dobar i u proizvodnji luka, šargarepe, jagoda. Proizvodnja krompira ispod malča-slame umanjuje se pritisak korova, pojava krompirove zlatice, a istraživanja su pokazala da se umanjuju i štete od krompirovog moljca.

Konvencionalna proizvodnja krompira podrazumeva primenu svih agrotehničkih mera: obradu zemljišta, predsetvenu pripremu, sadnju, zagrtanje kao i ozbiljan pristup u suzbijanju krompirove zlatice kao i zaštitu od bolesti tj. primenu hemijskih mera zaštite.

POSTUPCI PRI PROIZVODNJI KROMPIRA POD SLAMOM

Planiranu površinu za sadnju krompira u jesen preašoviti i pođubriti (najbolje koristiti stajsko ili neko organsko đubrivo) koje pomešati sa slamom koja pomaže da zemljište bude toplije.

U proleće na pripremljenom zemljištu samo poređati naklijali krompir i to razmak u redu 30 sm dok razmak izemeđu redova 40-50 sm. Poređani krompir prekriti slojem slame ili sena debljine 10-15 sm koju treba zaliti ukoliko je suva, a ukoliko je već počela da „truli“ može izostati zalivanje.

Pre sadnje krompira odabrane krtole obavezno treba naklijati. Naklijavanjem se ubrzava nicanje, dobija se jednoličan rast svake biljke, postiže se 2-3 nedelje ranija mogućnost korišćenja krompira.Za sadnju obavezno koristiti sertifikovano seme.

Naklijavanje raditi pri temperaturi 10-15 oC u prozračnoj, svetloj prostoriji u kojoj nema mnogo vlage. Naklijavanje ranih sorti treba započeti najmanje 3-4 nedelje, dok kasnih sorti najmanje 5-6 nedelja pre sadnje u polju kako bi se razvile klice veličine 0,5-1,5 cm. Da bi iznikle klice ojačale potrebno je pre sadnje nekoliko dana krtole krompira izložiti direktnom dnevnom svetlu.

Korišćenje slame kao pokrov mora biti u više navrata:

Nakon sadnje i pokrivanja slamom naredno pokrivanje je kada krompir nikne i visine je 10-15 sm i u toj fazi krompir treba pokriti da ostane da viri oko 3 sm iznad slame. Pratiti rast krompira i svaki put kada je porast krompira 10-15 cm više upotrebiti slamu za pokrivanje po istom principu.

Zalivanje krompira je mera koju treba primenjivati ukoliko nema dovoljno padavina.

Kao đubrivo preporučuju se organska đubriva (stajnjak, kompost, tečna đubriva, glistenjak, razni biljni ekstrakti- kopriva…) .

Količina od 5 kg stajnjaka u jesen dovoljna je za 1 kvadratni metar pripremljene zemlje za sadnju u proleće.

U proleće može se koristiti humus i to oko 4 kg na 1 kvadratni metar.

U jesen slamu treba ostaviti koja će nakon truljenja nađubriti zemljište.

Krtole krompira se formiraju ispod slame. Nakon nedelju dana od cvetanja krompira možemo naći formirane krtole mladog krompira. Nakon svakog sakupljanja krtola krompira slamu treba ponovo nagrnuti i omogućiti dalji razvoj krompira.

Nakon  sušenja nadzemne cime (oko nedelju dana)  može se pokupiti ostali krompir koji možemo skladištiti i koristiti tokom zime.

Оставите одговор